Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2020. február 2., vasárnap

Azonnali fizetési eszköz QR kóddal

Azonnali fizetési eszköz QR kóddal
Játékpénz vagy lehetséges azonnali fizetési eszköz QR kóddal?
Etikuspénzügyek.hu - 2019.12.28

Részlet az Etikuspénzügyek.hu weboldal egyik cikkéből (Játékpénz vagy lehetséges azonnali fizetési eszköz QR kóddal?), ahol a weboldal szakértője, a Cziráki Móni írása olvasható:


Nézzük hát meg, kamu kripto, kamu arany, vagy valós befektetési lehetőség? Játékpénz vagy lehetséges fizetőeszköz? Igyekszem megadni a választ ezekre a kérdéseidre, és arra, hogyan használd és hogyan tudsz vele pénzt keresni.

Lassan 1 év telt el azóta, hogy leültem beszélgetni a BlockBen 4 alapítója közül kettővel - @Krocsek Attilával és @Nagy Istvánnal. Azóta további fejlesztések zajlottak, és zajlanak jelenleg is a cégnél.

BlockBenPay, Revolut, Transferwise, Barion, QR kódos fizetési mód, és társai - a mindent felforgató blockchain, a nyílt bankolás és az online fizetési rendszerek

QR kód - egyszerűen, gyorsan beolvasható, csak a mobilodon levő kamera és kódolvasó app kell hozzá 

Ugye hallottál már a Revolut vagy a Transferwise előnyeiről? Használtad már a Barion, a PayPal vagy a Simple Pay fizetési rendszerét az online vásárlásaid során? Egyszerűbb, mint átutalni, nem?

Mi az előnye az elektronikus azonnali fizetési rendszereknek a hagyományos elektronikus bankolással szemben?

Vegyük például a Revolutot: ingyenes prepaid kártyát kapsz hozzá, amit feltölthetsz, és azonnal el is költheted róla a kívánt összeget. A számlát pedig percek alatt meg tudod nyitni. Ha nyitottál már bankban bankszámlát, akkor érted ennek a jelentőségét :)

Feltölteni csak saját számládról tudsz, de a Revolutos ügyfelek szabadon utalhatnak egymásnak pénzt ingyenesen. Sőt, a készpénzfelvétel havi 200€-ig ingyenes vele. A hitelkártyás feltöltés is vásárlásnak minősül rajta, így nem terhelik a hitelkártyás készpénzfelvét extra magas költségei sem.

A devizák váltása is sokkal kedvezőbb árfolyamon történik, mert közép árfolyamon számol. Viszont fontos, hogy figyelj a megadott ingyenességi limitekre...

A Revolutos feltöltés 150 devizanemben működik (öt fajta kriptovaluta is van közte), 2019. májusa óta pedig forintban is. Emellett elérhető rajta az ApplePay is.

Nagy előnye, hogy olyan helyzetben is segít, amikor a sima bankkártyával nincs megoldás. Például, ha buli után mindenki a saját részét fizetné ki a számlából. A Revolutnál ezt meg tudod csinálni. Van még benne költségvetés és malacpersely funkció is, melyekkel ellenőrizheted a kiadásaidat, és segít spórolni...

Ezek már ismert és működő alkalmazások, rendszerek. De nem állt meg a fejlődés...

2019. szeptember 14-én Magyarországon is megkezdődött a nyílt bankolás korszaka. Bevezetésre került a PSD2, vagyis az Európai Unió második pénzforgalmi irányelve.

A PSD2 Számodra azt jelenti, hogy ha Te, mint ügyfél, ha engedélyt adsz, akkor a számlatranzakciós adatokhoz más, külső szolgáltatónak is hozzáférést adhat a bankod. Ilyenek például már most is a különböző pénzügyi tervező és költségoptimalizáló rendszerek, amelyek összekapcsolhatók a bankszámláddal. 

2020. március 2-án pedig visszavonhatatlanul elindul az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR), ami új korszakot nyit a bankolásban.

Ugyanis nem csak valós idejű átutalásokra ad lehetőséget, hanem innovatív, új megoldásokra is - például a QR kódos fizetésre.

Álljunk meg itt egy pillanatra...

Hogyan működik egy QR kódos fizetés? 

Ha pontosan tudod, lapozz tovább. Ha nem igazán, akkor leegyszerűsítve a következőkről van szó.

Az MNB a nyáron adott ki QR kód útmutatót, mely kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy az egységes szabályozás illeszkedjen az azonnali fizetési rendszerhez. Az útmutató a magyar azonnali fizetésnél alkalmazott QR-kód egységes adattartalmánál alkalmazandó mezőket, a kód egységes méretét, karakterkészletét írja le.

QR kódokat (pontkódokat) biztosan láttál már, hiszen egyre több helyen és széles célkörben alkalmazzák. Vannak jó kis applikációk, amikkel Te is könnyedén készíthetsz, ha szükséged van rá. Olyanokat, amilyeneket én kreáltam a képeken   :))

QR = quick response, vagyis gyors válasz. Ez egy kétdimenziós vonalkód (tulajdonképp pontkód), amely Japánból indult hódító útjára 1994-ben.

A gyorsasága mellett nagy előnye, hogy bárhonnan és bárhogyan beolvasható. Nem kell annyira figyelni a helyes tájolásra, hiszen magában a kódban is benne van. Sőt, a dekódoló programok még bizonyos mértékű mintázatvesztés esetén is képesek a helyes beolvasásra - mint a fenti képen (próbáld ki).

A magyar fejlesztésű dinamikus QR kód pedig már lehetővé teszi az azonosítást és a jogosultság ellenőrzését is egyszerre.

QR kódokkal gyorsabban beolvashatsz honlap címeket, szövegeket, telefonszámokat, e-mail címeket, események információit. Jól használható például események vagy tanfolyamok résztvevőinek rögzítéséhez is.

Csak egy QR kód olvasó program és egy kamerás okostelefon kell hozzá...

A fizetési folyamatban ez úgy néz ki, hogy például az üzletben legenerálják a fenti szabvány szerinti QR kódot, ami tartalmazza a fizetési megbízás megadásához szükséges adatokat. Te pedig a mobiloddal beolvasva megadod az összeget, majd pedig máris tudsz fizetni.

Másik lehetőség, hogy Te generálod a kódot, és indítasz vele fizetési kérelmet.

Így a QR kódos fizetés egyszerű, gyors, biztonságos, és olcsó alternatívája lehet hamarosan a bankkártyáknak, de még a készpénznek is...

A "mobilos" korosztályban már most is népszerűek az EMI (Electronic Money Institution) engedéllyel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatók. 

Ezekkel online bank módjára készpénzt tudnak felvenni, deviza utalásokat tudnak kezelni, vagy bármit mást a hitelezésen kívül. Ilyenek a Revolut és a Barion, mára már több százezer felhasználóval, milliárdos forgalmakkal...

Mire jó a Blockchain technológia?


Ahogy korábbi cikkemben részletesen is beszéltünk róla, a blockchain (blokklánc) technológiát olyan rendszerekben célszerű alkalmazni, ahol kiemelkedő jelentősége van az adatok megmásíthatatlanságának

Ezek lehetnek különböző nyilvántartási rendszerek (például TAJ, gépjármű, szállítmányok, könyvelés, stb.), és persze pénzügyi tranzakciók.

Jelentősége abban áll, hogy pontosan és visszafejthetően tárol minden eseményt és információt, méghozzá szinte megváltoztathatatlanul és kitörölhetetlenül. Amennyiben bevezetésre kerülne a fent kiragadott nyilvántartásokban központilag, akkor megszűnnének például a TB csalások, az autók km óráinak visszatekergetése.

Bolckchain + QR kód = BlockBenPay

Ez a kombó egy gyors és biztonságos fizetési módot tesz lehetővé, jóval egyszerűbben és olcsóbban, mint a jelenlegi hagyományos rendszerek. Eszközigénye minimális, hiszen csak egy mobiltelefon és QR kód kell hozzá. 

Jelenleg még dolgoznak rajta a BlockBennél, de már Te is csatlakozhatsz elfogadóhelyként, ha szeretnél. Írj nekem ez ügyben! 2019. szeptemberében megtörtént a QR kód és a két faktoros autentikáció élesítése. 

Ennél többet most nem, de reményeim szerint hamarosan tudok majd mondani róla... :)

Összefoglalva a jövő bankolása és a fizetési trendek

Azt mondod, ez még nagyon sci-fi? Lehet... vagy mégsem...

Az MNB adatai szerint manapság még mindig készpénzzel történik a fizetési tranzakciók 75%-a. Csak minden második helyen van bankkártyás fizetési lehetőség. Sőt, a közüzemi díjak kifizetésében is 50-60% a sárga csekk és a készpénz aránya. Az online vásárlások 58%-a is még utánvétes, vagyis készpénzes.

Azt tapasztalom az üzleti beszélgetéseken, hogy ennek egyik oka a bizalmatlanság.

Azért, mert gyakran előfordul, hogy nem annyit vesznek le ezek a cégek például a csoportos beszedéssel, mint amennyi jogosan megilleti őket. Vagy azért, mert félünk az adataink ellopásától, félünk a visszaélésektől. Vagy azért, mert egyszerűen megingott a bizalom a bankokban, a webshopokban, a szolgáltatókban...

Másrészt még mindig szeretjük "érezni" a pénzt. Fizikailag is kézben tartva a pénzügyeinket.

Ugyanakkor már az én 50+ korosztályomban is sokan vagyunk, akik nem pazaroljuk az időt a csekkfeladás miatti sorbanállásra. Az utánunk következők pedig már egyre "digitálisabb" korosztályok...

A világ ebbe az irányba megy, és a szolgáltatóknak erre kell felkészülniük a lehető legjobban. Gyors, egyszerű, olcsó és biztonságos fizetési módokra van szükség...
 
Forrás (Source) >>> Etikuspénzügyek.hu

-------------------------------------------------------------------
Lásd még >>> BlockBen Sales video Magyar nyelven 

Szeretnél többet tudni róla, esetleg szeretnél a részese lenni?
Ha igen, keresd privátban Váradi Pétert

Váradi Péter
T.: +36 30 943 6635

Viber, WeChat, Line : +36 30 943 6635 
Facebook : Váradi Péter

Lásd még (BlockBen) >>> Mi az a Wallett ?
Lásd még (BlockBen) >>> Mi az a BlockNote (BNO)? 
Lásd még (BlockBen) >>> Mi az a BlockStock (BSO)? 

 
Lásd még (BlockBen) >>> Átalakítja az online fizetést a QR-kód
Lásd még (BlockBen) >>> Az azonnali fizetési rendszer ...
Lásd még (BlockBen) >>> Napi hír - QR-kódos fizetés
Lásd még (BlockBen) >>> BlockBen (összes bejegyzés)  

Következő bejegyzésben a BlockBenPay előnyéről, működéséről és az elfogadóhely regisztrációjáról lesz szó.

Következő BlockBen bejegyzés >>> BlockBenPay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése