Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2019. május 1., szerda

Mi az a Wallet?

Mi az a Wallet?

Mi az a Wallet, vagyis virtuális pénztárca ?
Részlet az Etikuspénzügyek.hu weboldal egyik cikkéből (Mit kell tudnod a kriptovalutákról ? 1.2.rész), ahol a weboldal szakértőjének, a Cziráki Móni kérdéseire válaszol  Krocsek Attila és Nagy István a BlockBen-től.

Mi az a Wallett?


Krocsek Attilával (BlockBen) beszélgettünk arról, mi az a Wallett


A klasszikus pénzeszközeidet is tartod valahol: bankszámlán, befektetési számlán, széfben, pénztárcában, konzerves dobozban :).
A Wallet egy virtuális tároló, amiben a kriptovalutádat tarthatod. Tulajdonképpen egy szoftver.

Technológiailag többféle pénztárca létezik.

  • "desktop" - ez lehet asztali gépre vagy mobil telefonra letöltve. Részben vagy teljesen letölti a blokkláncot, nagy a helyigénye. Annyira biztonságos, mint az asztali gépünk vagy a mobilunk.
     
  • "hideg" - ezek hardveres pénztárcák, amik nincsenek közvetlenül a netre kapcsolva. A privát kulcsot a hardverbe épített elektronika tárolja. Ez a memória nem írható, így nem is támadható.
     
  • "hot" - webes megoldás. Nem kell letöltenünk a láncot, az adatok a szerveren tárolódnak. Azonban, ha nem biztonságos a program, ennél az online pénztárcánál a szerver üzemeltetője hozzáférhet a privát kulcsunkhoz.

A pénztárca a valóságban nem magát a kriptót tárolja, hanem a hozzátartozó címet és kulcsokat védi.

(K.A.) Nálunk a wallet egy netbanki felület, innen managelheted a számládat. Nem itt tartod a kriptovalutádat fizikailag, ezért is biztonságosabb mint a klasszikus kriptopénztárcák.

Mit nevezünk kriptovalutának? 

Mik az előnyei és a hátrányai, mire jók?


Krocsek Attilával (BlockBen) beszélgettünk arról, mit nevezünk kriptóvalutának

A kriptovaluta tulajdonképpen egy digitális eszköz, ami csereeszközként, vagy akár fizetőeszközként funkcionál (digitális valuták). A BitCoin, az Etherium és társai adatként, virtuálisan léteznek, nincs fizikai megjelenési formájuk.

Valamilyen közösségi vagy osztott tranzakcióvalidációs és esetleg létrehozási/kibocsátási modellben működnek. Nincs központi bank, nincsenek közvetítők, hanem a résztvevők közvetlenül egymással végezhetnek tranzakciókat peer-to-peer rendszerben. 

A BitCoin (2009) után sok száz kriptovaluta jelent meg, amelyek igen hasonlóak a BitCoinhoz. Jelenleg majd kétezerféle kriptopénz van már. Néhány esetében, tanulva a BitCoin hibáiból, tovább fejlesztették azt. Erre jó példa az Ethereum, ahol már megjelentek az okos szerződések (smart contract). Erről és a két rendszer különbségéről itt olvashatsz jó összefoglalót.

De vannak idióta vagy épp veszélyes, mégis létező kriptók is. Például a PotCoin azért jött létre, hogy ellássa a legalizálódó fűpiacot. A TitCoint a digitális pornóipar szolgálatára alapították meg. A DogeCoint kifejezetten viccből hozták létre. Az itthon is hálózatépítők által terjesztett OneCoin pedig erősen pilótajáték szagú...

Amikor egy új kripto bevezetésre kerül, meghirdetik, hány darab digitális érmét lehet majd kibányászni. A bányászat a tranzakciók ellenőrzése közben "gyártja" az újabb egységeket, ami csak bizonyos mennyiségű elektromos energia felhasználásával lehetséges. Ez meglehetősen technika- és áram-igényes tevékenység, ami drága. Így, ha túl alacsony az árfolyam, nem éri meg.

A kriptopénzek mögött tulajdonképpen nincs valóságos gazdasági teljesítmény sem. A korlátozott mennyiség pedig növeli az árfolyamukat, bár reális értéküket nehéz lenne meghatározni.

Mégis vannak olyan tényezők, amik befolyásolják azt. Ilyen, ha a spekuláción kívül más hasznuk is van. A BitCoint például már több helyen elfogadják fizetőeszközként. A céges virtuális pénzek alternatív tőkebevonásra (ICO) adnak lehetőséget, ami a startup-ok körében igen népszerű.

A pénznek 3 alapvető funkciója van: értékmérő-, fizető-, és elszámolási eszköz. Jelenlegi formájukban a kriptovaluták egyik funkció betöltésére sem alkalmasak, ezért még egy ideig biztosan nem váltják fel a "klasszikus" pénzeket. Árfolyamuk ugrál, és nincs, ami helyrebillentse azt, mint a pénz esetében a közpoti jegybankok teszik.

Ahogy léteznek bóvli kötvények, úgy vannak bóvli kriptovaaluták is. Ezek árfolyama kezdetben szinte mozdulatlan, azután meredeken megugrik felfelé, majd rövid időn belül elértéktelenedik, a lufi kipukkad.

Mivel ma Magyarországon még nincsen szabályozás a kriptovalutákra, könnyen válhatsz önjelölt kriptoguruk áldozatává...

(Cz.M.) Hogyan látod, mi a jövő a kriptopénzekkel kapcsolatban?

(K.A.) Jelenleg azt látjuk, hogy a piac a normalizálás és stabilizálás irányába mozdult. Ezáltal megnőtt az igény az eszköz-alapú kriptovalutákra. Ez az eszköz lehet arany, ezüst, részvény, bármi más, amit a piac elfogad.

Az én értelmezésemben közeledik a "befektetési jegy 2.0" időszaka, amikor a kriptovaluta megvásárlása után azt transzferábilissá (küldhetővé) tudom tenni pénzre és/vagy a mögötte levő eszközre. Jogilag ez természetesen nem befektetési jegy, mégis hordozza azokat a tulajdonságokat, amikkel az erre költött pénzemet többféle módon tudom dolgoztatni.

(Cz.M.) Persze Ti nemcsak a platformot hoztátok létre, hanem a saját kriptovalutátokat is, méghozzá kettőt, a BlockStockot és a BlockNote-ot. Miért kettőt, és mi a különbség közöttük?

(K.A.) Az egyik tulajdonképpen egy részesedést fejez ki, ami a rendszerünk motorja, és amellyel hosszú távon lehet részt venni a platformunk sikerében. A másik pedig egy eszköz-alapú kriptovaluta. Bányászni egyiket sem kell, azt mi már megtettük. Kezdjük a BlockStock-kal, ami olyan, mintha egy bányászati motor lenne a rendszerünkben, csak a tulajdonosoknak nem kell hozzá technikailag üzemeltetni.

Egyébként a bizonyos szempontból előnyösebb mint például a részvény, ugyanis ha törzstőkét kell emelni akkor a BSO tulajokat ez nem érinti, ők folyamatosan a tranzakciókból részesednek…

Forrás (Source) >>> Etikuspénzügyek.hu

--------------------------------------------------------------------------
Szeretnél többet tudni róla, esetleg szeretnél a részese lenni?
Ha igen, keresd privátban Váradi Pétert

Váradi Péter
T.: +36 30 943 6635

Viber, WeChat, Line : +36 30 943 6635 
Facebook : Váradi Péter


A Következő bejegyzés egy kriptonvalutáról, a BlockNote-ről szól. 

Következő bejegyzés, a cikk folytatása >>> Mi az a BlockNote (BNO) ?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése