Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2019. május 1., szerda

Mi az a blockchain?

Mi az a blockchain?

Mit kell tudnod a kriptovalutákról ?
Részlet az Etikuspénzügyek.hu weboldal egyik cikkéből (Mit kell tudnod a kriptovalutákról ? 1.1.rész), ahol a weboldal szakértőjének, a Cziráki Móni kérdéseire válaszol  Krocsek Attila és Nagy István a BlockBen-től.

Mi az a blockchain


Krocsek Attilával (BlockBen) beszélgettünk arról, mire jó a blokklánc technológia


(K.A.) A blockchain tulajdonképpen egy adatlánc. Úgy képzeld ezt el, hogy az adatblokkok egymásra épülnek. Mindig megvan az előtte levő adatblokknak a tartalma, és csak akkor tud a következő adatblokk felépülni, amikor teljesülnek a feltételek.

Ez egy nagyon komoly, kriptográfiai (titkosítási) eljárás, melynek lépésein keresztül ellenőrizve lett, hogy az előző blokkokhoz nem nyúlt hozzá senki. Ha bárki hozzányúl, akkor az ellenőrzési kód megváltozik.

(Cz.M.) Ha jól értem, maga a technológia biztosítja azt, hogy az adatokba utólag, visszamenőlegesen ne lehessen belenyúlni és azokat megváltoztatni?

(K.A.) Igen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak akkor tudnak egymásra épülni az adatblokkok, csak akkor tud kialakulni a végállapot, ha a titkosítási algoritmus ellenőrizte és rendben találta, vagyis nem változtatott senki semmit benne.

Ilyen titkosítási algoritmus többféle van (pl. netbanki rendszerek) és ha jól működik, akkor az algoritmus ellenőrző összege (hash) csak egyszeri és megismételhetetlen módon jöhet ki. Ez biztosítja, hogy szinte hamisíthatatlan az adatblokkok egymásra épülése. 

(Cz.M.) Hányféle blockchain rendszer létezik?

(K.A.) Ennek megválaszolásához kell egy kis kriptotörténelem ismeret is :), mert 3 típusú blockchain alakult ki. 

A Bitcoinnal kezdődött. Azért volt forradalmi újítás, mert új technológiát vezetett be, ahol nem a pénzintézetbe vetett bizalom volt a döntő, hanem maga a technológia adta a garanciát. Létrejött egy újszerű gazdasági modell, ami országhatárok nélkül tette lehetővé egy fizetőeszköz működéséhez szükséges közbizalom kialakulását.

A Bitcoin (BTC) alapja egy publikus (nyilvános) decentralizált rendszer. Ez azt jelenti, hogy le tudunk tölteni egy alkalmazást, ezáltal részesei lehetünk a blockchainnek. Itt bárki résztvehet a blockchain hálózatban, bárki indíthat tranzakciót és bárki felülvizsgálhatja a blockchaint.

Alapjában véve biztonságos (de...), hiszen az egész rendszer résztvesz a validálásban (érvényesítés). Részben transzparens is, mivel a tranzakciók nyilvánosak. Viszont az egyén anonimitása megmarad. Emellett hátránya, hogy nincs felügyelet, és lassabb, mert minden node-nak jóvá kell hagynia a tranzakciót.

A node-ot, ami egy angol kifejezést - mely a latin „nodus” szóból ered és jelentése: pont – számítógépes hálózatoknál a hálózat egyes elemeire szokták használni. Egy ilyen hálózati pont lehet szinte bármi ami számítógép hálózatra csatlakozik. A blockchainben az ahova az elindított tranzakció továbbításra kerül. - a szerző

Vannak a rendszernek támadható pontjai. Ilyen blokkláncon fut például az Ethereum is. A közelmúltban volt is egy olyan esemény, hogy amikor elég jelentős mennyiséget sikerült valakiknek ellopni egy átlépéses technikával, ami lehetőséget ad a tranzakciók eltérítésére egy ideig. A BitCoin történetének legnagyobb lopási botránya pedig az egyik legnagyobb kriptotőzsde összeomlását okozta 2014-ben.

Ha van publikus, akkor vannak privát, centralizált rendszerek is. Ezeknél nem vehet részt bárki a hálózatban, nem indíthat bárki tranzakciót és felül sem vizsgálhatja bárki a blockchaint. Van egy felügyelő szervezet, ami egyértelműen nyomon követi a blokklánc működését magát. Többnyire cégek belső nyilvántartásaihoz használják.

Ilyenek például a banki rendszerek is, melyek legfőbb előnye, hogy hatékonyabbak, gyorsabbak és privátak. Kihívást jelent viszont az alkalmazásuknál, hogy a központi kontroll egy kézben összpontosul és nehéz összehangolni a különböző szervezetek használatában.

konzorciumi (enterprise) rendszer, ami egy decentralizált-hibrid a publikus és a privát között, ötvözi a kettő előnyeit. Ebben gyakorlatilag van ugyan egy központi szervezet, de ez a jogokat ki tudja adni több szervezetnek is. Ha ezeket a jogokat kiadta, akkor már decentralizált módon működik.

Itt csak kiválasztott tagok vehetnek részt a hálózatban, csak a konzorcium válogatott tagjai indíthatnak tranzakciót, és bírálhatják felül a blockchaint. A tagok (trusted partnerek) a saját nodejukon futtatják a blockchaint, és hajtják végre a tranzakciók validációit

Ettől a rendszer hatékony és gyors, mivel nem szükséges az adattovábbításhoz központi megerősítés, mégis privát. Ennek a rendszernek a lényege, hogy be vannak vonva stratégiai szereplők, akiknek rálátása van a rendszer működésére, és részt is vesznek benne, de bekerülni kiválasztott módon lehet.


(Cz.M.) A Ti rendszeretek, a BlockBen, ezek közül melyik?

Azon típusú rendszereknek, amin a Bitcoin is fut, az az egyik árny oldala, hogy hiányzik a szabályozási környezet, nincs ügyfélazonosítás (KYC), nincs pénzmosás megelőzés (AML), nincs ügyféltájékoztatás.

Tehát hiányzik a megfelelő keretrendszer ahhoz, hogy valóban biztonságban lehessen tudni azokat az eszközöket, amiket megszerzünk, mert hiányzik a belső szabályozás, hogy fel lehessen lépni a rosszhiszemű résztvevőkkel szemben.

Ugyanis fizikailag ott van a pendrive-odon, mobilodon a zsebedben, vagy otthon a számítógépeden. Ha ellopják, feltörik, akkor hozzáférnek és tranzakciót tudnak indítani. Jogorvoslat pedig nincs rá.

Ha meg csak szimplán elfelejted a pénztárcád (Wallet) jelszavát, akkor is nagy bajban vagy. Hacsak fel nem töröd a saját tárcádat, többé nem férsz hozzá...

Mi egy saját enterprise blockchain rendszert hoztunk létre.

Ebben a központi felügyeleti "szerv" kiadja a jogokat több szervezőnek. Így a "meghívott tagok" felülvizsgálhatják a láncot. A smart contractokat (mini algoritmus), amik alapján engedélyezzük a tranzakciókat, szintén a blockchain-ben tároljuk, így egy nagyon fontos elemet valósítunk meg.

Mivel nem csak a tranzakciók és ezáltal a számlaegyenlegek története meghamisíthatatlan, de a rendszerünk működési, tranzakciós elvei is olyan módon vannak tárolva és futtatva, hogy egyértelműen visszakövethető ha abban változás áll be, tehát a rendszer keretei is „kőbe vannak vésve”.

Ezért a mi enterprise rendszerünk gyorsabb, hatékonyabb, és minden változtatás pontosan visszakövethető. Az pedig, hogy nemcsak a tranzakciók futnak a blokkláncon, hanem magát a szabályokat is blokkláncban tároljuk, kifejezetten biztonságossá teszi a rendszerünket, a BlockBent.

Ez azt jelenti, hogy bármikor gondja van bárkinek, ki lehet húzni, mint egy spagettit a dobozból, és visszavezetni, hogy mi történt, mert az egész blokklánc, a tranzakciós folyamat ott van a teljes történetével.

(Cz.M.) Egyáltalán miért fontos Nektek a szabályozottság és az átláthatóság?

(K.A.) 2016 év elején indult meg igazán a lakossági spekuláció a BitCoinnal, ami 2017-re egy dinamikus és látványos árfolyamnövekedést hozott. Az 1.000 $ körüli árfolyamról 2017. december 17-én elérte történelmi csúcsát, amikor 19.783,21 $ volt 1 BTC.

Egy évvel később, 2018.12.16-án 1 BTC = 3.193,22 $, ma, a cikk megírásakor 2019.02.23-án 1 BTC 3.948,34 $ - a szerző

Fizetőeszköznek nagyon nehezen tekinthető a BitCoin. Egyrészt 1 BTC még mindig több ezer dollár, ami azt jelentené, hogy nulla-egész-nulla-nulla-... értékekkel kellene számolnunk az árcédulákon. Másrészt a tranzakciószám alacsony, amire a rendszer egyszerre képes ahhoz, hogy világszinten használható legyen "pénzként".

De mint koncepció, nagyon tisztelendő köveket rakott le elénk.

A spekuláció és a pénzmosás lehetősége miatt egyre nagyobb az igény az eszköz-alapú kriptókra és a szabályozottságra minden oldalon. Az USA, Svájc és Japán már megvalósította a kriptovaluták szabályozását, Hong Kongban és Szingapúrban is tettek már lépéseket. A EU-n belül Észtországban és Máltán létezik már ugyanez, de egységes direktíva még nincsen.

2018. októberében az EU is lépett előre ez ügyben, határozatot fogadott el az Európai Parlament a blockchain technológiával kapcsolatban - a szerző

Mi azért választottuk Észtországot, mert EU tagállam, létezik ez a szabályozás, engedéllyel működhetünk, és ideális gazdasági környezetet teremtenek a Fintech fejlesztésekhez. 

Olyan rendszert akartunk létrehozni, ami megfelel a jövő elvárásainak is azzal, hogy beazonosított ügyfelekkel, szabályozott keretek között, átláthatóan működik egy olyan eszköz fedezete mellett, ami likvid és értéktartó.

Ha megnézed, hogy kik a cég alapító tagjai és vezetői, jó nevű, hatalmas tudással rendelkező szakembereket találsz. Olyat akartunk létrehozni, amihez bátran adjuk a nevünket hosszútávon is. Ezért a rendszerünk szinte úgy működik, mint egy banki rendszer.

Forrás (Source) >>> Etikuspénzügyek.hu

Lásd még (See also) >>> Blockchen - Egy szó, amelyet jobb ha megismer
--------------------------------------------------------------------------
Szeretnél többet tudni róla, esetleg szeretnél a részese lenni?
Ha igen, keresd privátban Váradi Pétert

Váradi Péter
T.: +36 30 943 6635

Viber, WeChat, Line : +36 30 943 6635 
Facebook : Váradi Péter


A Következő bejegyzés a virtuális pénztárcáról, Wallett-ről szól. 

Következő bejegyzés, a cikk folytatása >>> Mi az a Wallett? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése