Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2017. január 11., szerda

Szem - szaruhártya

A szem egészségének megőrzéséről szóló sorozatunkban ezúttal a szaruhártyát vesszük górcső alá. A szaruhártya a szemgolyó első védvonala, vagyis a külső védőburkolatának az elülső, áttetsző része.

Alakja leginkább egy óra üvegburkolatához hasonlít, görbületének mértéke befolyásolja a fénytörés, így a látásunkat is. A szaruhártya a közepén a legvékonyabb, kb. fél mm, míg a széleihez közelítve egyre vastagodik, elérheti az egy mm vastagságot is. A felnőttek áttetsző szaruhártyáján nem futnak erek, így a tápanyagellátást más úton kell biztosítania magának. Kívülről és belülről sejtek határolják, közöttük szabályosan elrendezett rostok találhatóak. Ezek segítségével egyrészt a könnyből, másrészt pedig a csarnokvízből vonja ki a szükséges oxigént és tápanyagokat. Pontosan ezért kiemelten fontos, hogy kontaktlencse használat esetén mindig  tartsuk be a szakorvos (szakember, optika) utasításait, hiszen ha gondatlanságból, illetve pusztán kényelemből megvonjuk a szaruhártyától a zavartalan működéséhez szükséges ellátást, az szemszárazsághoz, gyulladáshoz vezethet!

Ha ereket nem is, idegvégződéseket viszont bőven tartalmaz a szaruhártya felszíne, ennek köszönhetően érzékeny annyira a szemünk a külső behatásokra. A szaruhártya külső felszínének sérülése több napig okozhat akár igen erős fájdalmat és kellemetlenséget, azonban bőrünk hámsejtjeihez hasonlóan a szaruhártya külső takarósejtjei is kb. 7 naponta megújulnak, így a sérülések begyógyulnak. A lézertechnika fejlődésével mára már elérhetővé vált egy olyan eljárás, mely a szaruhártya mélyebb, érzéketlen rétegeiben végzi el a fénytörési hibák korrigálását, így a látásjavító műtét teljesen fájdalommentes.

Azon túl, hogy gondosan vigyázunk, ne érje sérülés a szaruhártyánkat, még többet is tudunk tenni egészségének megőrzése érdekében! Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek tartalmazzák a zavartalan működéséhez elengedhetetlen tápanyagokat, zsírsavakat, és antioxidánsokat!

Lássuk most, melyek ezek!


Forrás >>> Mit egyél, hogy jobban láss2?

Lásd még (szem) >>> A szem anatómiája
Lásd még (szem) >>> Időskori látásromlás (presbyopia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése