Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2010. január 17., vasárnap

Időskori látásromlás (presbyopia)

Az emberi szem gyerek kortól kezdve fokozatosan veszíti el rugalmasságát. Ez a szemlencse folyamatos laposodásának következménye. Gyermekkorban a szemlencse rendkívül rugalmas, szinte gömb formájú, ami az évek során fokozatosan veszít gömbölyűségéből és egyre sűrűbb és rugalmatlanabb lesz. Általában 40 éves kor körül éri el azt a laposságot (szokták a szilva maghoz is hasonlítani), ami miatt a szem a közeli tárgyakról a szembe jutó fényt már nem tudja az éleslátás helyére vetíteni, így a közeli tárgyakat már nem látjuk kellően élesen.Ekkor, még akár távoli jó látás esetén is azt tapasztaljuk, hogy a közeli tárgyakat ahhoz, hogy élesen lássuk, már távolabb kell tartani, illetve az apró betű olvasása kimondottan nehézkes. Jó megvilágítás esetén még egy darabig lehet halogatni a szemvizsgálatot, de a folyamat nem javul, hanem 45-55 éves korig fokozatosan romlik. Ha az olvasószemüveg és a távoli dioptria különbsége eléri a 2,5-3,0 dioptria különbséget, a romlás megáll.
A szemlencse görbületének változása gyermekkortól kezdve folyamatos, és a befejeződése kb. 45-55 év körül várható. Ez egy élettani folyamat, nem betegség. Ahogy a panaszok megjelennek célszerű egy látásvizsgálatot végeztetni, ahol megnézik egyrészt a távoli , másrészt a közeli távolsághoz szükséges dioptriát. A vizsgálatok elvégzése után egy olyan olvasószemüveg tulajdonosai lehetünk, amely a szemünknek leginkább megfelelő. Sokszor előfordul, hogy az emberek szemére nem egyforma dioptria kell, mint ahogy a kezünk, lábunk sem egyforma, úgy a szemünk sem. A készen kapható olvasószemüvegek ezeket a különbségeket nem veszik figyelembe, valamint szintén figyelmen kívül hagyják a szemtávolság fontosságát is. Ahhoz, hogy egy szemüveg ne rontsa az ember látását, a dioptriákon és a szemtávolságon kívül még pontosan meg kell határozni az olvasótávolságot is, hogy pontos legyen a szemüveg, és a számunkra szükséges távolságra adjon éles képet, ne máshova.

A kész szemüvegek alapvetően azért készültek, hogy az, aki véletlenül otthon felejtette a szemüvegét, és közeli éles látásra van szüksége (pl. térképet kell megnéznie utazás közben, vagy esetleg vásárolnia kell valamit) átmenetileg ezt az éleslátást tudja magának biztosítani. Az előzőekben ismertetett hiányosságok miatt a kész olvasószemüvegek huzamosabb használat során különböző problémákat okozhatnak.
Rövidlátók esetén kis arányban előfordulhat, hogy a fénytörési hibájuk alakulhat időlegesen úgy, hogy 1-2 évig ne kelljen olvasáshoz szemüveget viselniük (de csak bizonyos távoli dioptriák és a két szem egyforma fénytörése eseté), de ez az állapot elmúlik, és ugyanúgy kell olvasószemüveget használniuk, mint bárki másnak.

Az a közszájon forgó mondás, miszerint a „rövidlátóknak idős korukra megjavul a szemük” a rövidlátók csak kis százalékára igaz, azzal a kiegészítéssel, hogyha távolra esetleg a távoli dioptriája az olvasószemüveg dioptriájának növekedése miatt ki is nullázódig, cserébe az olvasótávolságra szükséges majd korrekciót viselniük.

A presbyopia (öregszeműség) fejlődése hatással van nemcsak az olvasó, hanem a számítógépes munka távolságra is, mivel az is közeli látásnak minősül. A problémát az szokta okozni, hogy különböző távolságok élesen látásához idősebb korban különböző dioptriák kellenek (emiatt fejlesztették ki a ma már sokak által is mert és szeretet progresszív, vagy multifokális lencséket). Emiatt a számítógépes monitor, (laptop) élesen látásához egy idő után nem megfelelő az olvasó szemüveg dioptriája, mert nem ugyanarra a távolságra akarunk élesen látni kényelmesen olvasni és dolgozni. Ilyenkor a munkatávolságra adott dioptria megfelelő éleslátást biztosít a munkatávolságra (pontosan kell meghatározni, vizsgálat előtt esetleg célszerű megmérni a munkahelyen, illetve otthon, hogy később abból ne legyen probléma, ha esetleg rosszul adjuk meg a munkatávolság adatát), az olvasószemüveg pedig az olvasó távolságra, de egyik sem ad éles képet a másikra.

Manapság ennek kiküszöbölésére különböző munkaszemüveg-lencséket hoztak a gyártó cégek forgalomba, ami lehetővé teszi, hogy ha egyenesen előre nézünk éles legyen a monitor képe, ha viszont lefelé tekintünk, akkor az olvasnivaló legyen éles. Ezeket a lencséket általában business, vagy office megjelöléssel forgalmazzák és nem alkalmas távolra nézésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése