Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.2019. március 5., kedd

Miért kezd el romlani a szemünk 40 felett?

Miért kezd el romlani a szemünk 40 felett?

Akiknek soha életükben nem volt gondjuk a szemükkel, azoknak is 40 éves koruk felett romlani kezd a látásuk. A gyerekkortól szemüveget viselő emberek is változást tapasztalnak. A szemünk szövetei ugyanis éppen úgy változnak, rugalmatlanná válnak, mint bármelyik másik testrészünk.


Az életkorral a különböző szembetegségek kockázata is egyre növekszik. Jó hír, hogy a genetika mellett a környezeti hatások is szerepet játszanak, vagyis megfelelő életmóddal mi magunk is tehetünk a látásromlásunk ellen.

40 éves kor környékén mindenki változást tapasztal a látásában, még azok az emberek is, akiknek soha nem volt semmi gondjuk a látásukkal. A panaszok sokfélék lehetnek: van, aki az esti látásában észlelt romlást, mások az apró betűvel írt szövegek olvasása jelent panaszt. Az is előfordul, hogy a fókuszváltás okoz nehézséget, vagyis ha hirtelen egy távoli pontról egy közelire nézünk. Sokan a szem „elfáradását” észlelik - arról számolnak be, hogy a hosszú szövegek olvasásakor hamarabb elfárad a szemük, összefolynak a betűk, vagy elkezd könnyezni a szemük.

A fenti panaszok oka, hogy bármelyik másik szervünkhöz hasonlóan a szemünk szöveteinek rugalmassága is csökken. A szem szöveteinek, a szemlencsének a rugalmatlansága az évek múlásával fokozódik. Ez a magyarázata a 40 éves kor körül észlelt változásnak, ami az életkorral egyre fokozódik, végül akár 3 dioptria változást eredményezhet.

Megjelenik az öregszeműség?

A 40 év felett, a szem alkalmazkodási képességében tapasztalt változást „öregszeműségnek” (presbyopia) nevezik. Legtöbben az apró betűk olvasásakor észlelik a nehezebb fókuszálást, ilyenkor elkezdik egy kicsit távolabb tartani a könyvet, hogy szemük alkalmazkodni tudjon a távolsághoz. A tartósan közeli munkát igénylőknél ez fejfájást is eredményezhet. A tünetek korral fokozódnak, és körülbelül 60 éves korunkra a szemlencse alkalmazkodó képessége teljesen megszűnik.

Az „öregszeműség”, a szem alkalmazkodási képességének az életkorral járó romlása – tehát egy természetes folyamat, ami mindenkit utolér, senki sem kerülheti el. Szemüveg, kontaktlencse viselés a legáltalánosabb megoldás, de ma már lézeres vagy műtéti megoldás is létezik.

Életkorral a szembetegségek száma is megszaporodik. A leggyakoribb elváltozás a szürke hályog, amikor az eredetileg átlátszó szemlencse elveszti az átlátszóságát, „elszürkül”, emiatt romlik az illető látása. A szürke hályog okozta látásromlás szemüveggel nem javítható, ennek megoldása a műtét.

A döntően a szem belső nyomásának növekedéséből adódó elváltozást „zöld-hályognak” nevezzük, melynek megoldása leggyakrabban a szemnyomás csökkentését eredményező szemcseppek használata, máskor a lézer vagy a műtét jelenti a terápiát. A makula degeneráció – az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége – az életkor növekedésével szintén egyre gyakoribb.


Mit tehetünk a szemünk romlása ellen?

A szemünk korral járó romlása, az „öregszeműség”, gyógyszerekkel nem előzhető meg. A tartós közeli munka esetén ajánlott „szemgyakorlatok”, a megfelelő megvilágítás, az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása, megfelelő távolságba és magasságba helyezett megfelelő minőségű monitor segíthet.

Általában elmondható, hogy ami jó a testünk egészének, az jó a szemünknek is. Vannak olyan tényezők, amikre lehet befolyásunk – ha sportolunk, egészségesen étkezünk és nem dohányzunk, azzal a szemnek is jót teszünk. Az elfogyasztott ételeinkben legyen sok antioxidáns, vitamin.

Fontos, hogy védjük a szemünket a káros ultraibolya-sugárzás ellen! Viseljünk jó minőségű, UV szűrővel ellátott napszemüveget! Ha szoláriumba járunk, ott is védjük a szemünket a megfelelő védőszemüveggel!

Forrás >>> Miért kezd el romlani a szemünk 40 felett?

Lásd még >>> BlueControl lencse

Lásd még (szem) >>> Szem-látásvizsgálat szemész szakorvos által

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése