Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2019. február 3., vasárnap

Napi hír - Ez a módszer véget vethet a ...

Napi hír - Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek
(HVG 2019. január 18.-ai cikke)


Tévesen regisztrált egészségügyi vizsgálatok, TAJ-kártya-visszaélések, könyvelési hibák, trükkös nyilvántartások, visszatekert kilométerórák – a hazai blockchaint fejlesztő magyar cég, a BlockBen reményei szerint mindezeknek véget vethet a blockchain technológia, amely 2019-ben számos területen áttörést hozhat.

Az egészségügyben például a blockchain technológiának köszönhetően megszűnnének a betegéletút során tévesen regisztrált vizsgálatok és a TAJ-számmal való visszaélések. Ha ugyanis a vizsgálatokat digitális aláírással kellene jóváhagynia a betegeknek, a rendszer transzparens, visszakövethető és megmásíthatatlan lenne. Így megelőzhető volna, hogy kár érje az államot és az adófizetőket – magyarázza a blockchain technológia egyik előnyét Szabolcsi András. A BlockBen informatikai igazgatója hozzáteszi: technológiai értelemben lehetséges lenne akár a társadalombiztosítás rendszerének és a NAV, illetve egyéb szervek adatbázisának összekapcsolása is, melyek korábban direkt szétdarabolásra kerültek a biztonságos és hiteles adathozzáférések technológiai hiánya miatt. Így például azonnal aktiválódhatna a TAJ-kártya, ha befizetés érkezik az adóhatóság rendszerébe.

A BlockBen a digitálisan hiteles könyvelésben is használja már a technológiát: olyan, blockchain alapon működő számlavezető rendszert fejlesztett, amely kizárja a hamisítást, banki szintű pénzügyi biztonságot tud nyújtani és megfelel valamennyi számviteli előírásnak.

Szabolcsi András további példákat is említ a blockchain hasznosíthatóságára: a technológia alkalmazásával megelőzhetők lennének például az autó-nyilvántartásokkal kapcsolatos trükközések, így a kilométerórák visszatekerése. Az ingatlannyilvántartástól a szerződéskötésekig, az ügyvédi és közjegyzői okiratok digitalizálásáig számos lehetőség nyílik az eljárások egyszerűsítésére és biztonságossá tételére. A technológia iránt már a bankszektor is élénken érdeklődik, hiszen a blockchain szavatolja a digitális jogosultság-kezelést és az ügyféladatok biztonságát, valamint megoldást nyújt a hiteles könyveléshez. Az online fizetési folyamatokban is alkalmazható, számlabefizetéstől az autópálya-matrica vásárlásáig.

A Deloitte nemrégiben publikált tanulmánya is mutatja a felfokozott érdeklődést a téma iránt: a közép-kelet-európai régióban a vállalatvezetők 45 százaléka szerint komoly áttörést jelent a blockchain technológia, és versenyhátránnyal jár, ha valaki nem alkalmazza. A cégek 30 százaléka tervez legalább 100 ezer eurót költeni blockchainnel kapcsolatos fejlesztésre.

Hogy mi is az a blockchain és milyen alapon működik, azt az ide kattintva elérhető cikkünkben érthetően elmagyarázzuk.
Lásd még >>> Blockchain – Egy szó, amelyet jobb, ha megismer

Forrás (hvg.hu) >>> Ez a módszer véget vethet a ...

--------------------------------------------------------------------------
Szeretnél többet tudni róla, esetleg szeretnél a részese lenni?
Ha igen, keresd privátban Váradi Pétert

Váradi Péter
T.: +36 30 943 6635

Viber, WeChat, Line : +36 30 943 6635 
Facebook : Váradi Péter  

Lásd még (BlockBen) >>> Itt az aranyfedezetű magyar virtuális pénz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése