Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2017. szeptember 9., szombat

Milyen jelek utalnak arra, hogy romlik a szemed?

Milyen jelek utalnak arra, hogy romlik a szemed?


A szem általában nem hirtelen, egyik napról a másikra romlik el. Hosszabb idő alatt, fokozatosan alakulhatnak ki látásproblémák, ezért gyakran fel sem tűnik, hogy már szakemberhez kellene fordulnod. Néhány tipikus tünet azonban figyelmeztethet arra, hogy ideje egy látásellenőrzésnek!
  
Hunyorgás, homályos látás. Igen gyakori 40 éves kor felett, a természetes öregedési folyamat jele. Ilyenkor vagy közelre, vagy távolra nem látsz jól, a szemed nehezen alkalmazkodik a hirtelen váltáshoz. Egy tevékenységből felpillantva, vagy éppen lefelé nézve először homályos a kép, csak később tisztul ki. Reflexből hunyorgással kompenzálod a látászavart, ami idővel a szem körüli izmok túlerőltetéséhez és fejfájáshoz is vezethet.
  
Gyakori fejfájás. Ha romlik a látásod, jobban kell erőlködnöd, hogy fókuszálni tudj bizonyos tárgyakra. A túlzott megerőltetés könnyen okozhat fejfájást. A szemmel kapcsolatos fejfájás sokszor a rendszeres és nem megfelelő monitorhasználat következménye lehet. Rövidlátóknál ez gyakran tévénézés, számítógépezés közben, távollátóknál azonban inkább olvasás közben jelentkezhet.
  
Nehézkes az olvasás. Egyre messzebb kell tartanod a könyvet, az újságot, a mobiltelefont, hogy olvashatóvá váljon a szöveg. Ismerős helyzet? Ez is tipikusan a 40 év felettieknél jelentkezhet a szem fokozatos romlásával.
  
Nem olvashatók a feliratok. Ha nehezen vagy egyáltalán nem látod a moziban a feliratokat, az utcán a plakátok szövegét vagy a metrón a megállókat felsorakoztató táblát, az rövidlátásra utalhat, és megfelelő szemüveg nélkül a látásod egyre csak tovább romolhat.
  
Hamar elfárad a szem. Ha a szemedet gyakran érzed fáradtnak, annak ellenére, hogy eleget aludtál, kipihented magad, gyanakodj arra, hogy a látásod romlott. A túlzott szemfáradtságot a mindennapos vagy nagymértékű megerőltetés okozhatja, és kezeletlenül további romlással kell számolnod.
  
Rossz látás gyenge fényben. Nem szeretsz éjszaka vezetni? Nehezen ismered fel az utcán szembejövőt? A farkasvakság fő tünete, hogy rosszabb fényviszonyok mellett, például szürkületben gyenge a látásod. Többféle oka lehet, a probléma megoldásához fordulj feltétlen szakemberhez!
 
Lásd még (szem) >>> Mikor van szükség szem-látásvizsgálatra
Lásd még (szem) >>> Vállalati szemészeti szűrőprogram 
Lásd még (szem) >>> Szem-látásvizsgálat szemész szakorvos által 


Lásd még (szem) >>> A szem anatómiája
Lásd még (szem) >>> Időskori látásromlás (presbyopia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése