Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2021. április 2., péntek

Az arany

Az arany, mint befektetés
Gold as an investment  

Miképpen tekintünk ma az aranyra a 21. században? Az arany egy nemesfém, a periódusos rendszer 79. eleme, továbbá befektetési eszköz, hiszen 1971 óta folyamatosan emelkedik a dollárhoz viszonyított értéke. Kincsfelhalmozási szerepét a pénzfedezetként alkalmazás megszűnése ellenére a mai napig megőrizte. Ékszerként viseljük – az egyiptomi asszonyok jellemzően a teljes vagyonukat a testükön hordják – és bizony már az őrületbe is kergették magukat sokan az aranylázak idején annak érdekében, hogy egy darabka aranyröghöz jussanak. 
Vajon mi okozza ennek a nemesfémnek a töretlen népszerűségét?

 
Az arany tulajdonságai
Az arany tiszta állapotban igen nyújtható, lágy fém, akár 0,0001 mm vékony fólia is készíthető belőle (aranyfüst), ez 24 karátos. Az aranynak ugyan nincs tápértéke, ennek ellenére a szállodaiparban például felhasználják luxusételek díszítésére, mivel az aranyfüst látványos és az egészségre sem ártalmas.

Az ékszerészet – kis kopásállósága miatt – különböző fémekkel készített ötvözeteit használja. Ezüst vagy réz hozzáadásával 18 (75% arany) és 14 (58,33% arany) karátos ötvözeteket készítenek, ezek szilárdabbak, kopásállóbbak, megmunkálhatóbbak.

Az arany palládiummal vagy egyre inkább az olcsóbb nikkellel készített ötvözete a könnyű fehérarany, a platinával alkotott ötvözete pedig a nehéz fehérarany. A 14 karátnál kisebb aranytartalmú ötvözetek kémiai ellenálló-képessége drasztikusan csökken, savak, lúgok megtámadják, így a gyakorlatban nem alkalmazzák.

Az arany sűrűsége a természetben előforduló elemek között az egyik legnagyobb, 19,3 g/cm³. E tekintetben csak a platinafémek és néhány igen ritka, mesterségesen előállított radioaktív elem előzi meg. Az aranyat unciában (angolul: ounce, rövidítése: oz.) mérik. 1 uncia = 28,349523125 g. Az aranyötvözet finomsági fokának kifejezésére szolgáló mértékegység a karát. A tiszta arany 24 karátos.
 
Az arany bányászata Magyarországon
Károly Róbert 1328. november 27.-én alapította meg a körmöci aranybányát, ahová külföldről hozatott bányászokat és pénzverőket. Ezzel az erdélyi aranybányák elé kerülve Körmöcbánya lett a magyarországi aranytermelés központja. A 14—15. században az Európában felhasznált aranynak a becslések szerint mintegy fele-harmada, az ezüstnek pedig kb. negyede került ki magyar bányákból.

Körmöcbánya mellett Selmecbányán és Besztercebányán is új arany bányászati központokat hoztak létre. A nemesércbányászat és a továbbra is királyi monopóliumnak számító nemesfém-forgalmazás szempontjából Magyarország a késő középkori Európa vezető hatalmának számított.

Kevesen tudják, de első európai uralkodó, aki országában bevezette az aranyvalutát szintén Károly Róbert volt. A magyar király ehhez a firenzei mintára veretett magyar aranyforintot használta fel, amely körmöci dukátként is ismert volt.
 
Aranyláz
Aranyláznak nevezzük azt a vándorlási hullámot, amely egy jelentős mennyiségű aranylelet felfedezésének hírére indul meg. A fogalom leginkább a 19. századi Észak-Amerikához kötődik, de Ausztrália és Dél-Afrika is volt már az arany után kutató tömegek célpontja, illetve az Újvilág felfedezését követő időkben megindult kivándorlásban is volt szerepe az ezüstnek-aranynak.

Az aranylázak általában kedvező hatással vannak az adott terület infrastruktúrájára (közlekedés, települések, kommunikáció), valamint a helyi társadalom szerkezete is átalakulhat az aranyásók (sokszor végleges) letelepedésével. Ezek következtében az addig elzárt terület kapcsolata a külvilággal megváltozik.

Az aranyat keresők közül csak kevesek gazdagodtak meg, náluk általában jobban jártak az őket kiszolgáló kereskedők.
 
Az arany mint befektetés
A koronavírus-járvány, illetve az ahhoz (is) köthető pénzkibocsátások alkalmasak voltak az azonnali problémamegoldásra, hosszú távú hatásai azonban be fognak gyűrűzni világszerte. Ezt figyelembe véve könnyen elképzelhető egy újabb aranyláz, vagyis aranyvásárlási láz (már ha lesz miből), szem előtt tartva a menekülést és a védekezést.

Az arany árfolyama tavaly október óta már több, mint 40%-ot emelkedett és tekintettel a jelenlegi pandémiás helyzetre árfolyama újabb csúcsokat vehet majd célba.

Az 1773-ban Mária Terézia által alapított BÁV Magyarország legnagyobb múltú jogfolytonosan működő vállalkozása. Az immár 247 éves múltra visszatekintő cég hálózatában ősz elején megugrott a befektetési célú aranytömb iránti kereslet.

Az arany évszázadokon át jelentette a pénz fedezetét és az egész világ pénzügyi működésének alapját. 1971-ben Nixon ugyan megszüntette a dollár mögött az aranyfedezetet. Azt azonban tudjuk, hogy az elmúlt sokszáz évben nem volt egyetlen olyan fedezet nélküli fiat pénz, amely ne inflálódott volna el.


Az arany megjelenése óta őrzi vásárlóerejét, ezért a pénzügyi piacok legfontosabb indikátora. 1971-ben egy uncia értéke 35 dollár volt, ma 2000 dollár környékén van. Az elmúlt 49 évben több, mint 50-szeresére nőtt az ára, miközben a dollár értékének 99%-át elvesztette.
 

2021-ben pénzügyi forradalom lesz?
Küszöbön áll a következő pénzügyi forradalom, amikor sorban bevezetésre kerülnek a digitális pénzek és ennek az új pénzügyi rendszernek a dobogójára végül felállhat egy közös világpénz. A tapsvihar ezúttal valószínűleg elmarad, mármint az átlag, földi halandó részéről.
Ennek ellenére a bankok és államok továbbra is szeretnek aranytartalékot felhalmozni saját biztonságuk érdekében. Az arany értékállósága nem szorul bizonyításra, ezt minden pénzügyi szakember és hétköznapi állampolgár is tapasztalhatja saját életén keresztül. Mivel a nemesfémek viselkedése kontraciklikus, értsd ezalatt, hogy a rossz gazdasági körülmények között növekedésnek indul, ezért már lehet egyfajta sejtésünk arról, hogy az arany árára hogyan hat a következő néhány év.
 
"Gold is money. Everything else is credit."
"Az arany pénz. Minden más hitel." 
(J.P. Morgan)
 
A BlockNote (BNO) egy 100% aranyletéttel rendelkező kriptopénz
A BlockStock (BSO) egy 10% aranyletéttel induló kriptopénz 
------- ------- -------
Lásd még (BlockBen) >>> Mi az a Wallett ?    
Lásd még (BlockBen) >>> Mi az a BlockNote (BNO)?
Lásd még (BlockBen) >>> Mi az a BlockStock (BSO)?    
 
Lásd még (BlockBen) >>> A pénz jövője, a jövő pénze 
Lásd még (BlockBen) >>> BlockBen (összes bejegyzés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése