Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2014. június 29., vasárnap

Kontaktlencse - Oszlassunk el néhány tévhitet!

Kontaktlencse viselésben gondolkodsz? 
Oszlassunk el néhány tévhitet!
Hátracsúszhat-e a kontaktlencse a szemem mögé?
Nem. Elképzelhető, hogy a kontaktlencse elmozdul a helyéről, és fölcsúszik a felső szemhéj alá. Ne ess kétségbe, onnan könnyen eltávolítható: használj szemcseppet, majd a zárt szemhéjadon keresztül óvatosan masszírozd lejjebb, ahonnan már a szokott módon kiveheted.

Van korhatár?
Alapvetően nincs, terápiás célokra már csecsemőkorban is használják. Erről minden esetben konzultálj szemész szakembereddel!

Akkor is lehet kontaktlencsém, ha multifokális szemüveget hordok?
Igen, a presbyopiát, azaz öregszeműséget az úgynevezett multifokális kontaktlencsék korrigálják. Ezeket úgy alakították ki, hogy a lencse egyes részei távolra, más részei pedig közelre biztosítanak éles látást.

Asztigmiám van, lehet kontaktlencsém?
Igen! Az asztigmia korrigálására szolgáló kontaktlencséket „tórikus lencséknek” hívják. Ezek a szférikus lencsékkel ellentétben két különböző korrekciót tesznek lehetővé: egyrészt az asztigmiát, másrészt a rövidlátást/távollátást korrigálják.

Lehet kontaktlencsében aludni?
Nem ajánlott kontaktlencsében aludni. Vannak olyan lencsék, mint például az UltraFlex Premier, ami alkalmas erre, de csak alkalomszerűen, kivételes esetekben élj vele, és konzultálj róla a szemész szakembereddel!

Akkor is ki kell cserélnem a kontaktlencséimet az előírt ütemezés szerint, ha úgy érzem, hogy még jók?
Igen. A kontaktlencsét az előírt gyakorisággal kell cserélni, ellenkező esetben akár szövődményeket is okozhat!


Köszönet a Cooper Vision kontaktlencse cégnek.
Forrás: Cooper Vision weboldala

Hasznos megtekinteni még az alábbi bejegyzéseket - kat. ide!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése