Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2010. április 23., péntek

Oakley története

1975-ben Jim Jannard motocross versenyző és egy motor szaküzletben eladó kitalált egy új anyagot, aminek a lényege az volt, hogy amikor nedvesség, víz érte akkor jobban tapadt (ezt az anyagot, ma a fémkeretes szemüvegeknél fülpárnaként használják.). Ezt az anyagot a motorsportban akarta érvényesíteni ezért egy markolatot készített, amiben kézforma volt, így jobban lehetett fogni a kormányt.Gyilkos érzés volt, hogy olyan markolatokat kellet árulnom, aminél tudtam, hogy jobbat is tudnék, ezért megkerestem a feletteseim és elmondtam nekik, hogy mit találtam ki, de csak azt mondták, hogy kussoljak és áruljam az. Amit ők adnak.—mondta Jim. Ezek után kilépet és megkezdte saját üzletét mindössze 400$-ral. A nevet a már hallott kutyájáról nevezte el, így a név Oakley lett.

Az elején „fű alatt”, motor versenyeken árulta a Grip-jeit és mivel eléggé hülyén nézett, ki ahogy ott áll, hamar felkeltette a motorosok érdeklődését.Emlékszem azokra a Grip-pekre,---mondta 250 köbcentis Supercross bajnok Mike Bell, aki ma már az Oakley-nál dolgozik.--- nagyon jó érzés volt, de sose tudtam belefeledkezni a motorozásba, mert a baloldalon, mikor meghúztad a gázt a kéznyom a Grip-ben megnyomta a kezed.Jannard nem sokat tökölt evvel a problémával és elkészítette a Grip II-t. Ezt már körbe lehetett fogni, és teljesen kényelmesen meglehetett vele húzni a gázt.Jannard a markolatát az akkor egyre jobban népszerűsödő BMX piacán is bemutatta.A BMX megrendelők azt kérdezték Jannard-tól, hogy „Miért csak Grip-eket gyárt?” Így az Oakley elkészítették az első Google-et magyarul a zártszemüveget. Így született meg az Oakley O Frame 1980-ban.

Később készítettek egy sport napszemüveget. A neve Eyeshade lett. Hatalmas szín választéka elbűvölte az egész világot. Ráadásul rugalmas volt atlétáknak készítették. Ennek akkora sikere volt akkor, mint az Over The Top-nak ma.

Nagyon fiatal volt még az üzlet, amikor fölhívott egy srác, hogy bringázáshoz kéne neki egy Eyeshade, aztán a végén, mikor megkérdeztem a nevét el állt a szavam. Greg LeMond volt az (3-szoros Tour The Franc győztes). A hívás után, tudtuk, hogy valami jót csináltunk.---mondta Jannard.Az Oakley a lencséit Plutonite-ból és Iridium-ból készítették úgy, hogy 100%-osan megvédjen a UVA, UVB, UVC és a káros hatású „kék fénytől”. Az Iridium lencsék nem párásodnak, így ezt az atléták és a kültérben dolgozó emberek számára készítették. Az Oakley-nak sikerült egyesítenie a stílust és a védelmet.Később megcsinálták a BLADE-t és a RAZOR BLADE-et is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése