Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.2010. január 17., vasárnap

Időskori látásromlás (presbyopia)

Az emberi szem gyerek kortól kezdve fokozatosan veszíti el rugalmasságát. Ez a szemlencse folyamatos laposodásának következménye. Gyermekkorban a szemlencse rendkívül rugalmas, szinte gömb formájú, ami az évek során fokozatosan veszít gömbölyűségéből és egyre sűrűbb és rugalmatlanabb lesz. Általában 40 éves kor körül éri el azt a laposságot (szokták a szilva maghoz is hasonlítani), ami miatt a szem a közeli tárgyakról a szembe jutó fényt már nem tudja az éleslátás helyére vetíteni, így a közeli tárgyakat már nem látjuk kellően élesen.Ekkor, még akár távoli jó látás esetén is azt tapasztaljuk, hogy a közeli tárgyakat ahhoz, hogy élesen lássuk, már távolabb kell tartani, illetve az apró betű olvasása kimondottan nehézkes. Jó megvilágítás esetén még egy darabig lehet halogatni a szemvizsgálatot, de a folyamat nem javul, hanem 45-55 éves korig fokozatosan romlik. Ha az olvasószemüveg és a távoli dioptria különbsége eléri a 2,5-3,0 dioptria különbséget, a romlás megáll.
A szemlencse görbületének változása gyermekkortól kezdve folyamatos, és a befejeződése kb. 45-55 év körül várható. Ez egy élettani folyamat, nem betegség. Ahogy a panaszok megjelennek célszerű egy látásvizsgálatot végeztetni, ahol megnézik egyrészt a távoli , másrészt a közeli távolsághoz szükséges dioptriát. A vizsgálatok elvégzése után egy olyan olvasószemüveg tulajdonosai lehetünk, amely a szemünknek leginkább megfelelő. Sokszor előfordul, hogy az emberek szemére nem egyforma dioptria kell, mint ahogy a kezünk, lábunk sem egyforma, úgy a szemünk sem. A készen kapható olvasószemüvegek ezeket a különbségeket nem veszik figyelembe, valamint szintén figyelmen kívül hagyják a szemtávolság fontosságát is. Ahhoz, hogy egy szemüveg ne rontsa az ember látását, a dioptriákon és a szemtávolságon kívül még pontosan meg kell határozni az olvasótávolságot is, hogy pontos legyen a szemüveg, és a számunkra szükséges távolságra adjon éles képet, ne máshova.

A kész szemüvegek alapvetően azért készültek, hogy az, aki véletlenül otthon felejtette a szemüvegét, és közeli éles látásra van szüksége (pl. térképet kell megnéznie utazás közben, vagy esetleg vásárolnia kell valamit) átmenetileg ezt az éleslátást tudja magának biztosítani. Az előzőekben ismertetett hiányosságok miatt a kész olvasószemüvegek huzamosabb használat során különböző problémákat okozhatnak.
Rövidlátók esetén kis arányban előfordulhat, hogy a fénytörési hibájuk alakulhat időlegesen úgy, hogy 1-2 évig ne kelljen olvasáshoz szemüveget viselniük (de csak bizonyos távoli dioptriák és a két szem egyforma fénytörése eseté), de ez az állapot elmúlik, és ugyanúgy kell olvasószemüveget használniuk, mint bárki másnak.

Az a közszájon forgó mondás, miszerint a „rövidlátóknak idős korukra megjavul a szemük” a rövidlátók csak kis százalékára igaz, azzal a kiegészítéssel, hogyha távolra esetleg a távoli dioptriája az olvasószemüveg dioptriájának növekedése miatt ki is nullázódig, cserébe az olvasótávolságra szükséges majd korrekciót viselniük.

A presbyopia (öregszeműség) fejlődése hatással van nemcsak az olvasó, hanem a számítógépes munka távolságra is, mivel az is közeli látásnak minősül. A problémát az szokta okozni, hogy különböző távolságok élesen látásához idősebb korban különböző dioptriák kellenek (emiatt fejlesztették ki a ma már sokak által is mert és szeretet progresszív, vagy multifokális lencséket). Emiatt a számítógépes monitor, (laptop) élesen látásához egy idő után nem megfelelő az olvasó szemüveg dioptriája, mert nem ugyanarra a távolságra akarunk élesen látni kényelmesen olvasni és dolgozni. Ilyenkor a munkatávolságra adott dioptria megfelelő éleslátást biztosít a munkatávolságra (pontosan kell meghatározni, vizsgálat előtt esetleg célszerű megmérni a munkahelyen, illetve otthon, hogy később abból ne legyen probléma, ha esetleg rosszul adjuk meg a munkatávolság adatát), az olvasószemüveg pedig az olvasó távolságra, de egyik sem ad éles képet a másikra.

Manapság ennek kiküszöbölésére különböző munkaszemüveg-lencséket hoztak a gyártó cégek forgalomba, ami lehetővé teszi, hogy ha egyenesen előre nézünk éles legyen a monitor képe, ha viszont lefelé tekintünk, akkor az olvasnivaló legyen éles. Ezeket a lencséket általában business, vagy office megjelöléssel forgalmazzák és nem alkalmas távolra nézésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése